woensdag 19 juni 2013

De wijze en dwaas #2

Wat is dan wijsheid? Voor mijn gevoel is er een verschil tussen algemene wijsheid en wijsheid voor een specifieke persoon.

Algemene wijsheid omvat wijsheden die passend zijn voor iedereen. Hieronder valt algemene wijsheid over wat gezonde voeding is, wat verder noodzakelijk is voor een mens en wat schadelijk is voor iedereen.

Specifieke wijsheid gaat over iemands levenspad. Bij de ene persoon past een kantoorbaan terwijl de ander vrijheid nodig heeft. Er zijn duizenden levensovertuigingen en religies: niet één overtuiging past bij iedereen. Voeding ook, er zijn algemene voedingsadviezen (ik zou me willen beperken tot: eet veel groente), maar verder: de ene persoon kan niet goed tegen gluten en de ander juist niet tegen zuivel. Daarnaast zijn er nog idealen, de ene persoon wíl geen zuivel eten.

Het probleem met wijsheid is, dat veel mensen vinden dat hun wijsheid onder algemene wijsheid valt. Voor hen is het toch immers waar? Maar ja, er is geen standaardmens en zo werkt het dus niet. De belangrijkste wijsheid is dan misschien ook wel: wees open voor de ander en wat hij je te vertellen heeft. En misschien ook wel de moeilijkste waarheid;).

Liefs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten